實木 vs 夾板


圖中有不同種類既木板, 你可以找出那塊比較好嗎?

( 以上圖中有多塊不同種類的木板, 你可以看出它們的分別嗎?)

經常有客人要求木師傅以『實木』報價,但木師傅一律都會聲明以『夾板』報價,究竟兩者有咩分別呢?

首先我地所講既『實木』係指『全實木』!因為有D舖頭會以『夾板』稱為『實木』,佢地未必係呃人,只係所指不同。

『實木』係以整塊原木製作,師傅會因應樹木天然紋理、形狀做適合家具,由於大型木材稀少,所以價格高。雖然一般認為實木家具耐用堅固,但需知道香港屬於沿海地區,氣候潮濕,大部份硬木料容易受冷縮熱脹影響。

優點:耐用、堅固 缺點:價格高、不適合香港氣候

『夾板』係以不同木料一層夾一層而成,由於每層木料成份不同,防潮能力較高,不易受冷縮熱脹影響,非常適合香港氣侯。

優點:價格比實木平,但耐用 缺點:表面粗糙,需配合貼木皮等工序

市面上還有『纖維板』(由不同木材纖維以高壓合成)及『蔗渣板』(由木糠等碎粉黏合而成)但由於家具工房不會採用,所以不在此解釋!

p.s.: 價格:實木 > 夾板 > 纖維板 > 蔗渣板

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square